info at jngronsveld dot nl

Stichting Sint Maartengroep Gronsveld

Vroendalsweg 7
6247 AV, Gronsveld

 info at jngronsveld dot nl

bevers

Welkom bij de Bevers!

De Bevers zijn een onderdeel van de Sint Maartengroep Gronsveld. De Sint Maartengroep is lang een onderdeel van Scouting geweest maar is inmiddels aangesloten bij Jong Nederland Limburg. Met dit informatieblad hopen we jullie wat meer te vertellen over de Bevers en wat jullie kunnen verwachten als jullie kind onderdeel wordt van onze mooie groep.

Wie zijn de Bevers?

De Bevers is een groep voor alle jongens en meisjes tussen 4½ en 7 jaar oud. We draaien groep op zaterdagochtend. Tijdens deze opkomsten zijn we over het algemeen heel actief en het liefst buiten. We gaan het bos in, doen spelletjes achter de Blokhut, gaan op speurtocht, knutselen en hebben vooral veel plezier. We beginnen om 10.30 uur in de Blokhut in kleren en schoenen die stevig en warm zijn, tegen een stootje kunnen, vies mogen worden en kapot mogen gaan. Tijdens de groep proberen we de Beverwet na te leven in alles wat we doen:

Beverwet:

Een Bever trekt er samen met andere op uit om de wereld om zich heen te ontdekken

Hij/Zij is eerlijk, trouw en houdt vol

Hij/Zij is spaarzaam en sober en heeft zorg voor de natuur

Hij/Zij respecteert zichzelf en de anderen

De groep eindigt om 12.00 uur aan de Blokhut (soms zijn we ietsje later terug aan de Blokhut als we onderweg 5 minuutjes extra nodig hebben om bijvoorbeeld een mooie kikker te bekijken).

Kennismaken en inschrijven

Nieuwe Bevers mogen 4x (gratis) komen ‘oefenen’ om erachter te komen of ze het leuk vinden bij de Bevers. Als het na 4x goed bevalt, schrijven we uw kind in in onze administratie en dient de contributie van €72,- per jaar (of €6,- per maand) via bankoverschrijving betaald te worden. De bankgegevens voor het betalen van de contributie vindt u terug op het aanmeldformulier. Vergeet bij de overschrijving niet de naam van uw kind en de groep (Bevers) te vermelden. Iedereen die bij ons staat ingeschreven, is automatisch verzekerd via Jong Nederland.

Afscheid

Soms is afscheid nemen van ouders en verzorgers een moeilijk moment. Met name kindjes die dit op school ook al ervaren of nog geen andere Bevers in de groep kennen, kunnen het moeilijk vinden om u te zien vertrekken. Voor uzelf kan het net zo moeilijk zijn om uw kind droevig achter te moeten laten. Bedenk voor uzelf van te voren hoe u het afscheid wil uitvoeren en houd hier aan vast. Onze ervaring heeft ons geleerd dat het in het algemeen het beste werkt als u precies om 10.30 uur aanwezig bent, uw kind ‘overdraagt’ aan één van de leid(st)ers en het afscheid daarna zo kort mogelijk houdt. Wij nemen het dan van u over en zullen uw kind op een luchtige manier kennis laten maken met de groep. 

U kent uw kind natuurlijk het allerbeste! Geef vooral aan ons aan wat u denkt dat het beste werkt. In sommige gevallen hebben we kindjes 2 opkomsten bij het afscheid los moeten maken van hun moeder waarna er daarna bij volgende opkomsten niks meer aan de hand was. Geeft u alstublieft zelf aan wat uw voorkeur heeft.

Mocht het echt niet lukken om afscheid te nemen, dan is het altijd mogelijk om een paar weken later nog een keer te proberen. 


De leiding

Als leiding (we zijn geen juffen of meesters) begeleiden we de Bevers volledig op vrijwillige basis. De groep kent een aantal vaste leid(st)ers en daarnaast worden wij af en toe uitgeholpen door bijvoorbeeld hulpleiding en stagiaires. 

Pieter Maarten Wesseling

Pieter Maarten is van jongs af aan lid geweest van de Sint Maartengroep en daarna doorgestroomd als leider bij de Bevers. Naast Beverleider is hij ook voorzitter van de Sint Maartengroep en volgt hij sinds 2007 de jaarlijkse BHV-cursus via Jong Nederland. Pieter Maarten kijkt het meest uit naar de opkomsten waarin we ravotten in het bos en speurtochten doen. Op Beverweekenden is Pieter Maarten de chef-kok.

Frédérique Mingels

Frédérique is onze nieuwste leidster. Zij is enthousiast begonnen bij de Bevers en een echte aanwinst. Naast de Beversopkomsten op zaterdagochtend, is zij zelf nog lid van de Sherpa’s die op vrijdagavond groep draaien.

Celine van Glabbeeck

Celine begint het seizoen 2023-2024 bij de Bevers. Ze is jaren leidster bij de Gidsen geweest, draait nu sinds een jaar de Explorers groep en dus nu ook op zaterdag bij de Bevers.

Hulpleiding:

Lauren Schmitz en Lèneke Hayen zijn zelf Gidsen en helpen heel vaak op zaterdagochtend mee bij de Bevers.

Jetske Keuning is secretaris van de Sint Maartengroep en helpt af te toe uit bij de Bevers als we een extra handje hulp kunnen gebruiken (Jetske is een kei in het maken van kerststukjes). Jetske is tevens de vertrouwenspersoon van de Sint Maartengroep.

Communicatie

Doordat we met meerdere leid(st)ers groep draaien en het werk zoveel mogelijk verdelen, hebben we helaas niet 1 contactpersoon voor u beschikbaar. We hebben meerdere mogelijkheden waarop u contact met ons kunt zoeken. De leid(st)er die op dat moment beschikbaar is, zal dan zo snel mogelijk reageren:

Voorafgaand of na de groep

Wilt u iets met ons bespreken, dan is hier voor of na de groep altijd tijd voor. Spreek ons alstublieft aan als u vragen of opmerkingen heeft.

Whatsapp-groep

De Whatsapp-groep bevat alle leid(st)ers en ouders/verzorgers van huidige Bevers. In deze groep zullen wij als leiding u op de hoogte houden van alles wat er speelt rondom de Bevers. U kunt deze groep gebruiken voor algemene vragen en voor het afmelden van uw kind als hij/zij onverhoopt een keertje niet kan komen. Let op, alle berichten in deze groep zijn zichtbaar voor alle leden van deze groep. Beperkt u alstublieft uw communicatie in deze groep tot het nodige, zodat informatie overzichtelijk blijft.

Emailadres

Als u ons een bericht wil sturen dat van vertrouwelijke aard is dan kunt u mailen naar beversgronsveld@hotmail.com. In dringende gevallen die u persoonlijk wilt bespreken en niet kunnen wachten tot de volgende groep, mag u natuurlijk ook telefonisch contact opnemen met iemand van de leiding (Pieter Maarten 06-40396746).

Foto’s

Tijdens onze groep en activiteiten maken we af en toe (als daar tijd voor is) foto’s. Deze foto’s plaatsen we op onze besloten Facebook pagina. Op het aanmeldformulier kunt u aangeven of wij foto’s van uw kind op deze plek beschikbaar mogen stellen (dit moeten we vanwege de privacywet vragen). 

Speciale activiteiten:

Datum

Omschrijving

Een zaterdag in oktober

Overvliegen

Tijdens deze groep ‘vliegen’ de Bevers die inmiddels 7 jaar zijn over naar hun nieuwe groep door afscheid te nemen van de Bevers. Meisjes stromen door naar de Kabouters en jongens stromen door naar de Welpen. Meer informatie hierover krijgt u als u kind over gaat vliegen.

11 november

Sint Maartenviering

Op 11 november (soms vieren we het een dagje eerder of later) houden we onze jaarlijkse Sint Maartenviering. De Sint Maartenviering ziet er ongeveer zo uit:

±17.30 uur in uniform verzamelen aan de kerk in Gronsveld voor een viering.

Na de viering lopen we in lampionnenoptocht achter ‘Sint Maarten’ en de Harmonie aan naar de Blokhut (de kinderen worden in deze optocht begeleid door hun eigen ouders). Achter de Blokhut steekt Sint Maarten het kampvuur aan en voert elke groep een recreatie op.

We sluiten de avond af met kampvuurliedjes en rijstepap voor iedereen.

Meer informatie en de exacte dag en tijd ontvangt u uiterlijk 1 week voor de Sint Maartenviering.

Een vrijdagavond in maart

Jantje Beton

Tijdens de jaarlijkse collecteweek van Jantje Beton dragen wij hier ook ons steentje aan bij. Over het algemeen vinden de Bevers dit een erg leuke avond aangezien de meeste mensen wel een gezellig gesprekje met ons aangaan en heel soms krijgen we naast een bijdrage ook een snoepje aangeboden. Voor deze collecte wijken we af van de zaterdagochtend en komen we in die week bij elkaar op vrijdagavond van ±18.00 uur – ±19.30 uur in plaats van op de zaterdagochtend.

Meer informatie en de exacte dag en tijd ontvangt u uiterlijk 1 week voor de Jantje Beton Collecte.

Zaterdag 1 week voor Pasen

Palmpasenviering

Op de zaterdag van het weekend voor Pasen, maken we ’s ochtends Palmpasenmandjes klaar tijdens de reguliere opkomst. We vragen elk kind om enkele stuks fruit mee te nemen om deze mandjes mee te vullen. 

’s Avonds verzamelen we om ±17.30 uur in uniform aan de kerk in Gronsveld voor een viering. Na de viering brengen leid(st)ers samen met de kinderen deze mandjes rond bij ouderen en zieken in Gronsveld. Aan het einde van de avond wordt uw kind thuisgebracht.

Meer informatie en de exacte tijd ontvangt u uiterlijk 1 week voor de Palmpasenviering.

Een weekend in het voorjaar

Beverweekend

Meer informatie hierover leest u verderop.

Een zaterdag in juni

Installeren

Meer informatie hierover leest u verderop.

Een zondag in juni

Processie

Als Sint Maartengroep lopen we elk jaar in uniform mee in de Processie. Sommige processie-routes zijn voor de Bevers iets te lang om helemaal te lopen. In de jaren waarin dit het geval is, stappen wij tussendoor even uit om ergens een spelletje te doen en lopen we daarna weer mee. 

Meer informatie over de Processie ontvangt u uiterlijk 1 week van te voren. 

1 week voor het einde van het schooljaar

Beveruitstapje

Meer informatie hierover leest u verderop.

Beverweekend

Het beverweekend is één van de allerleukste weekenden van het jaar. Bevers hoeven dan namelijk om 12.00 uur na de groep niet naar huis, maar mogen een nachtje blijven slapen in de Blokhut. Superleuk, maar voor Bevers en ouders/verzorgers ook een beetje spannend. 

Hoe ziet een Beverweekend er ongeveer uit?

10.30 uur aankomst

Nadat er afscheid is genomen van ouders/verzorgers, gaan de Bevers aan de slag om hun bed op te maken. Luchtbedden worden opgeblazen, knuffels worden bewonderd en er wordt proefgelegen.

Rond 12.00 uur eten we een broodje en maken we ons klaar voor de dagactiviteit. Afhankelijk van het weer gaan we ergens binnen of buiten spelen. Meestal vragen we ouders/verzorgers om te helpen met vervoer.

Rond 17.00 uur gaan we terug naar de Blokhut en maken we het avondeten klaar. Na het eten verzinnen we nog wat activiteiten in en om de Blokhut, waarna we tevreden en uitgeput onze slaapzak opzoeken om te gaan slapen.

Op zondagochtend ontbijten we met boterhammen en ‘Verwènebroet’ (wentelteefjes), ruimen we onze slaapspullen op en doen een laatste spelletje voordat we allemaal om 12.00 uur weer naar huis gaan. 

Spannend dat blijven slapen?!

Veel Bevers (en hun ouders/verzorgers) vinden een nachtje blijven slapen in de Blokhut toch wel spannend. Dat is het natuurlijk ook. In onze jaren als leid(st)ers hebben we echter gemerkt dat de periode voorafgaand aan het weekend vaak spannender is dan het moment waarop we in de Blokhut daadwerkelijk gaan slapen. De meeste kinderen zijn zo onder de indruk en moe van de dag dat slapen geen enkel probleem is. 

Enkele tips voor u als ouders/verzorgers voorafgaand aan het weekend:

 • Benadruk de leuke kanten van het weekend en het blijven slapen: met al je vriendjes en vriendinnetjes bij elkaar slapen, lekker lang opblijven, ’s ochtends de leiding wakker maken, etc.
 • Probeer uw eigen spanning niet over te brengen op uw kind. Als meer informatie u gerust kan stellen, maak dit vooral kenbaar bij de leiding. We staan u graag te woord.
 • Geef uw kind slaapspullen mee, ook al verwacht u dat het niet wil blijven slapen. We maken samen de bedden op en gaan samen slapen. Dit is belangrijk voor uw kind, maar ook voor de andere kinderen die misschien een beetje onzeker zijn.

Mocht het toch zover komen dat uw kind heimwee krijgt en niet wil blijven slapen, dan nemen we contact met u op. Dit kan om al om 20.00 uur ’s avonds, maar ook midden in de nacht zijn. 

Bedplassen en andere ongemakkelijke situaties

Bedplassen kan kinderen tegenhouden om te willen blijven slapen tijdens het weekend. Als dit zo is, neemt u ons alstublieft in vertrouwen. We hebben er elk jaar 1 of 2 kindjes bij die ’s nachts een luier dragen en wij verzorgen dit zo goed dat na het weekend niemand hier iets van gemerkt heeft. Belangrijk is wel dat u dit samen met uw kind met ons bespreekt, zodat uw kind weet dat het ons erin kan vertrouwen dat het een ‘geheimpje’ kan blijven.

Communicatie tijdens het weekend

U bent natuurlijk heel benieuwd naar hoe het met uw kind gaat tijdens het Beverweekend en het liefst zouden we u daarvan op de hoogte willen houden, maar helaas is dit niet mogelijk. Over het algemeen hebben wij onze handen vol aan het zorgen voor een leuk en vooral veilig Beverweekend. Wij zullen dus alleen contact met u opnemen als dit hoognodig is.

Meer informatie over wanneer het weekend plaatsvindt en wat uw kind aan uitrusting hiervoor nodig heeft, volgt te zijner tijd. De kosten voor het weekend bedragen meestal €15,- per Bever.

Installeren en uniform

Meestal ergens in juni worden alle nieuwe Bevers ‘geïnstalleerd’. Dit houdt in dat een Bever na het opzeggen van de Beverwet en de Beverbelofte, voor het eerst zijn/haar uniform aankrijgt. Het uniform bestaat uit:

 • Blauw Bever t-shirt (bij ons te koop voor €7,50*)
 • Geel/groene das (bij ons te koop voor €5,-*)
 • Dassenhoutje (wordt met de hand gemaakt door onze materiaalmeester en krijgt u bij de das)
 • Blauwe broek of rok (dit mag bijvoorbeeld een spijkbroek zijn)
 • Wit of blauw ondershirt met lange mouwen bij frisser weer
 • Voor in het najaar optioneel een trui met capuchon (bij ons te koop voor €16,-*)

We nodigen u als ouders/verzorgers uit om bij dit feestelijke moment aanwezig te zijn. Meer informatie hierover volgt nog.
* de prijzen zijn gelijk aan onze inkoopprijzen en kunnen veranderen.

Beveruitstapje

Aan het einde van het seizoen gaan we op Beveruitstapje. Dit betekent dat we om 10.30 uur bij elkaar komen aan de Blokhut en samen een hele dag op pad gaan. Vergelijkbaar dus met het Beverweekend, alleen blijven we deze keer niet slapen, maar sluiten we af na het avondeten rond 17.30 uur. Na het Beveruitstapje begint de vakantie waarin er geen opkomsten zijn. Afhankelijk van de schoolvakantie en de vakanties van de leid(st)ers beginnen we weer ergens in september. We proberen de kosten voor het Beveruitje altijd op €7,50 per Bever te houden.

Wachtlijst

Veiligheid en plezier staan voorop bij de Bevers. Dit betekent helaas ook dat wij het maximum aantal Bevers in de groep soms moeten beperken op basis van beschikbaarheid van leid(st)ers en uitdagingen in de groep. Hierdoor kan het zijn dat nieuwe kinderen die er graag bij willen komen, niet direct in kunnen stromen. In zo een geval kunt u ervoor kiezen om op de wachtlijst geplaatst te worden. Wij nemen dan contact met u op als we weer een plekje vrij hebben.

Belangrijke aandachtspunten:

 • Wees alstublieft zoveel mogelijk op tijd aanwezig om uw kind te brengen en te halen.
 • Meld uw kind alstublieft zo vroeg mogelijk af als hij/zij een keertje niet kan komen.
 • Bij reguliere groep beslissen wij pas op zaterdagochtend welk programma we uitvoeren, op basis van het weer, het aantal aanwezige leid(st)ers en het aantal aanwezige Bevers. Zorgt u alstublieft dat uw kind qua kleding voorbereid is op zowel een binnen- als een buitenprogramma.
 • Als de zon schijnt, zou u uw kind dan thuis al in willen smeren met zonnebrandcrème? Wij smeren bij waar nodig.
 • Als het gesneeuwd heeft, mogen alle Bevers hun slee meenemen.
 • Logeervriendjes/-vriendinnetjes (in de Beverleeftijd) mogen over het algemeen gewoon meekomen naar de Bevers. Overleg dit alstublieft wel eerst met iemand van de leiding. Niet alle opkomsten zijn hier namelijk voor geschikt. 
 • Als uw kind jarig is en wil uitdelen, dan mag dit. Let op, dit is zeker niet verplicht en wij hebben geen regels over wat er uitgedeeld mag worden. We maken er dan wel een klein feestje van.
 • Bij opkomsten waarbij we vervoer nodig hebben, zullen we ouders/verzorgers vragen om mee te rijden. In sommige gevallen vragen we ook om extra autozitjes en als we over de grens gaan om uw kind een identiteitsbewijs mee te geven. 

Heeft u nog vragen, spreek ons aan en stel ze 😊!

Met vriendelijke groet,

De Beverleiding

Beversgronsveld@hotmail.com

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie vindt u op onze Cookies pagina. OK